Allerjik Hastalıklar

Allerjik Rinit

Nihat Sapan | 16.07.17

ALLERJİK RİNİT

ALLERJİK KONJONKTİVİT

Burun ve üst solunum yollarının alerjik hastalığıdır. Allerjenlerin ve tetikleyicilerin buruna ulaşmalarını takiben burun kaşıntısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık, damak kaşıntısı gibi bulgular ortaya çıkmaktadır. Ayrıca gözlerde kaşıntı, sulanma, çapaklanma ve kızarıklık gibi alerjik konjunktivit bulguları da görülebilir.

Hastalık bütün yıl boyunca değişik sürelerde ve şiddeti artıp azalarak seyredebilir veya sadece belli mevsimlerde (örneğin ilkbahar aylarında) ortaya çıkabilir.

ALLERJENLER

Hastalık bulguları en sıklıkla polenler ile ortaya çıkar. Çayır polenleri en sık görülen allerjenler olarak dikkati çeker.

Ayrıca sigara dumanı, hava kirliliği, keskin kokular , soğuk hava, rüzgarlı hava gibi tetikleyici faktörler de bulguları başlatabilir.

TANI TESTLERİ

Alerjik nezle tanısı sık ve tekrarlayan burun kaşıntısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık, göz kaşıntısı, akıntısı, çapaklanma olan çocuklarda muayene bulguları, laboratuar testleri ve alerji deri testleri ile konur.

Allerji Deri testleri her yaş grubunda yapılabilir.

TEDAVİ :

Alerjik rinit tedavisinde öncelikle sorumlu olan alerjenlerle ve tetikleyicilerle temasın engellenmesi sağlanmalıdır.

Örneğin polenler, ev tozu akarları gibi alerjenlerden korunma önlemlerini uygulamak, ayrıca keskin kokular, sigara dumanı, kalabalık ortam ve hava kirliliği bulunan ortamlardan uzak kalmaktır.

İlaç tedavisi olarak yakınmaların devamlı olduğu dönemlerde uzun süreli ilaçlar kullanılır.

Bulguların kontrol altına alındığı dönemlerde ilaç dozları azaltılır yada uygun olgularda ilaçlar tamamen kesilebilir.

Allerjenlerden korunmanın yapılamadığı olgularda allerji aşıları yapılabilir.

Hastaların uygun aralıklarla izlenmesi ve hastalığın seyrine göre tedavinin yeniden düzenlenmesi en önemli noktalardan biridir.

Hastalara uygulanan tedavi ile genellikle hastalık bulguları süratle iyileşir ve yakınmaların şiddeti ve sıklığı azalır.

Tags
Allerjik Rinit Konjonktivit