Allerjik Hastalıklar

Besin Allerjisi

Nihat Sapan | 19.07.17

1. Besin alerjisi nedir? Besin alerjisi, besin proteinlerine karşı geliştirilen spesifik IgE antikorları aracılığı ile ortaya çıkan alerjik reaksiyon olarak tanımlanmaktadır.

2. Nasıl fark edilir? Besin alerjisi bebeklik döneminde inek sütü ve yumurta gibi hayvansal protein içeren besinlerin verilmesini takiben ortaya çıkan deri ve sindirim sistemi bulguları ile fark edilir.

3. Nelere sebep olur? Bebeklerin bir kısmı alerjiye neden olan besini almak istemezler. Ayrıca kusma, karın ağrısı, karında gerginlik ve şişlik, ishal, dışkıda müküs ve kan bulunması, bebekte huzursuzluk gibi sindirim sistemi bulguları görülebilir. Deride kızarıklık, kaşıntı şeklinde atopik dermatit bulguları, ayrıca ürtiker (kurdeşen) ve yüzde, dilde, dudaklarda şişlik görülebilmektedir.

Ayrıca bazı çocuklarda besin alerjisi, anafilaksi olarak isimlendirilen ve ölüme kadar gidebilen şiddetli bulgular ortaya çıkarabilir.

4. Nasıl tedavi edilir? Tedavideki en önemli nokta allerjiye neden olduğu belirlenen besin yada besinlerin bebeğe verilmemesidir. Bu durumda anne sütü alan bebeklerde, anneye de aynı besinlerin verilmemesi gerekir, çünki bebekler anne sütü yoluyla da alerjik besin maddesini aldıklarında bulgular ortaya çıkabilmektedir.

Örneğin en sık rastlanan besin alerjilerinden biri olan inek sütü alerjisi tesbit edilen bebeklerde, bebeğe inek sütü ve süt ürünleri verilmez ayrıca anne bebeğine anne sütü veriyorsa anneye de süt ve süt ürünleri yasaklanır. Bu durumdaki bebeklerde beslenmede tam hidrolize yada amino asit mamaları denilen özel mamaların kullanılması gereklidir. Bu mamaların seçimini bu konuda çalışan uzmanların yapmaları gerekir. Uygun beslenme sağlanamadığında bebeklerde büyüme ve gelişme problemleri ortaya çıkabilmektedir.

5. Uzmanlar neler öneriyor? İlk 1-2 yaş içinde en sık allerjiye neden olan besinler inek sütü, yumurta akı, buğday unu, soya daha sonraki yaşlarda ise fındık, fıstık, ceviz gibi kabuklu kuruyemişler ve deniz ürünleridir. Yaş ilerledikçe allerjik besinlere karşı tolerans gelişmektedir.

6. Besin alerjisi farkındalık haftası neden önemli?

* Besin allerjileri görülme sıklığı artış göstermektedir. Besin allerjisi görülen bebeklerin hem sıklığı artmakta hem de görülen reaksiyonların şiddetinde artış olmaktadır. Bu konudaki bilincin artması çok önemlidir.

* Şiddetli alerjik reaksiyon (anafilaksi) gösteren çocukların sorumlu besin maddesini almamaları için çok dikkat edilmelidir. Bu konuda lokantalarda, kreşlerde görev yapan personel uyarılmalıdır. Kaza ile olan alımlarda anafilaksiye karşı tedavide etkili olan adrenalin içeren tek kullanımlık enjektörlerin taşınması hayat kurtarıcı olabilir.

* Besin allerjisi olan bebeklerde sonraki yıllarda alerjik rinit ve astım gibi solunum yolu alerjik hastalıkları ortaya çıkabilmektedir.

Tags
Besin Allerjisi, yumurta, süt, inek sütü,